Τα Υπ΄ Όψιν (Consider These) ΕΛΛΑΔΑ /ΕΥΡΩΠΗ: Τα πολιτικά διλήμματα και οι προκλήσεις που θα συζητήσουμε στο podcast Τα Υπ΄ Όψιν (Consider These) το 2019

Ελλάδα

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα το 2019 θα συμβούν στα πλαίσια του ευρύτερου πολιτικο-οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζεται από πανευρωπαϊκή κρίση αντιπροσώπευσης, αμφισβήτηση της ικανότητας και πρόθεσης της  ΕΕ να λύσει προβλήματα ανεργίας και ισότητας, αδιέξοδα των πολιτικών λιτότητας, γεωπολιτικές κόντρες και εμφανή άνοδο της ακροδεξιάς.

Δύο ορόσημα, θα επηρεάσουν και τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019:

Η ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που αποτελεί αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης αλλά  εξακολουθεί να αμφισβητείται έντονα  ως προς το εάν είναι πράγματι το τέλος των μνημονίων από την αντιπολίτευση.  Αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτή η στάση οδηγεί σε απώλεια χρόνου που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να γίνουν προτάσεις για την υλοποίηση της τυπικής εξόδου στο εγγύς μέλλον.

Το άλλο πολιτικό ορόσημο της χρονιάς στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης με ισχυρότατες εσωτερικές αντιδράσεις και αντιφάσεις στον πολιτικό κόσμο και στους πολίτες, είναι η συμφωνία των Πρεσπών για την αλλαγή ονόματος της πΓΔΜ. Εξ αρχής η ανακίνηση του θέματος και η προσπάθεια επίλυσης ενός προβλήματος δεκαετιών, συνδέθηκε  με τις γεωπολιτικές κόντρες ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην περιοχή και δημιούργησε  / αναβίωσε διχασμό που προσφέρει χώρο εκμεταλλεύσιμο από ενισχυμένες ακροδεξιές  δυνάμεις και πατριδοκάπηλες τάσεις.

Όσο για τις δυνατότητες επανεκλογής της κυβέρνησης, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι κυβερνητικοί χειρισμοί των εγχώριων σκανδάλων όπως της Novartis αλλά και των δυνατοτήτων  δυνατότητες που ανοίγονται με την συνεργασία των μεσογειακών χωρών για τις θαλάσσιες έρευνες ανοιχτά της Κύπρου και τις αναμενόμενες αντιδράσεις της Τουρκίας  από τη νέα θέση όπου τίθεται μετά τις εξελίξεις στο Συριακό.

Με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις το 2019 (εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές, αυτοδιοίκηση), τα ελληνικά κόμματα θα βρεθούν μπροστά σε υπαρξιακά διλήμματα.

Ενόψει του εκλογικού 2019, η πρόκληση για τον Τσίπρα είναι ι να οριοθετήσει πλέον έναν χώρο, που ξεπερνά κατά πολύ τη δυναμική του πρώιμου ΣΥΡΙΖΑ. Και να ηγηθεί αυτού του χώρου. Μέχρι στιγμής αυτό έχει γίνει εκλογικά το 2015 στα πλαίσια του αντιμνημονιακού μετώπου, αλλά τώρα θα φανεί αν το κυβερνών κόμμα, με δεδομένες και τις ενστάσεις στο εσωτερικό του, έχει αποκτήσει μια επιρροή που θα περιλαμβάνει και ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του κέντρου. Αυτή η διάδοχος μορφή του κόμματος μπορεί να είναι πολυσυλλεκτική αλλά θα επιβιώσει αν  διαθέτει ισχυρή ιδεολογία και  ξεκάθαρο στίγμα.

Στην αντιπολίτευση, σε περίπτωση, που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κληθεί να κυβερνήσει, θα έχει να διαχειριστεί το μεγάλο πρόβλημα περιορισμού της ακροδεξιάς, εντός και εκτός του κόμματός του, να συνδυάσει τη λύση που θα προτείνει  με  εφαρμογή και ελαχιστοποίηση των αντιφάσεων του  μεταρρυθμιστικού του προγράμματος.

Για τα μικρότερα κόμματα το 2019 θα είναι  χρονιά αγώνα επιβίωσης κυρίως αν οι ιδεολογικές και οικονομικές προτάσεις τους υπερκαλυφθούν από τους μεγαλύτερους σχηματισμούς.

πηγές: http://www.kathimerini.gr/1002906/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/enisxyetai-h-apeilh-toy-eyrwskeptikismoy
https://www.news247.gr/anaskopisi/to-politiko-survivor-mias-krisimis-chronias.6677052.html
https://slpress.gr/
https://www.huffingtonpost.gr/entry/sto-mealo-toe-keriakoe-metsotake_gr_5c2f38eee4b08aaf7a984 96c?utm_hp_ref=gr-politiki
https://www.huffingtonpost.gr/entry/2019-6-provlepseis-kai-mia-eeche_gr_5c18a441e4b021f386ebb3a7

Ευρώπη  

Η κρισιμότητα του 2019 για την Ευρωπαϊκή Ενωση ορίζεται πρώτα και πάνω απ’ όλα από τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 23-26 Μαΐου και τα αποτελέσματα που μπορεί να δώσουν λόγω των συνεργασιών που ενδέχεται να δώσουν στα ευρωσκεπτικιστικά και τα δεξιά κόμματα 20-30% των ψήφων και ισχυρότατη παρουσία στο κοινοβούλιο. .

Το ευρωπαϊκό 2019  θα επηρεάσουν η απρόβλεπτη πολιτική Τραμπ, η προσφυγική μεταναστευτική κρίση,οι  εξελίξεις στα Βαλκάνια αλλά και στη Μέση Ανατολή με τις αιφνιδιαστικές κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ η Ευρώπη δεν διαθέτει πλέον την στήριξη της γαλλογερμανικής συνεργασίας.

Στο εσωτερικό, Μακρόν και Μέρκελ θα παραμείνουν και το 2019 οι πρωταγωνιστές αλλά για διαφορετικούς λόγους. Ο Μακρόν, με την δημοτικότητά του πλέον σε εντυπωσιακό χαμηλό και αναταραχή διαρκείας στο εσωτερικό, θα κληθεί να αποδείξει αν θα μπορέσει να αλλάξει το κλίμα και να προχωρήσει με όλα όσα υποσχέθηκε για την επανεκκίνηση της Ευρώπης σε κατ’αρχήν συμφωνία με την Μέρκελ  η οποία όμως τώρα βρίσκεται σε διαφορετική θέση – και ήδη διαφωνούσε με την ταχύτητα των αλλαγών. Το 2019 θα δείξει αν καταφέρει ή θελήσει να ολοκληρώσει την θητεία της στην Καγκελαρία μετά την αντικατάστασή της αντικαταστάθηκε ως επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών λόγω κυρίως της πολιτικής της στο προσφυγικό.

Τα λαϊκιστικά κόμμα καταγράφουν πρόσφατα νίκες στην Ιταλία και την Αυστρία ενώ παγιώνουν την άνοδό τους στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

Το ερώτημα είναι  τι εσωστρέφεια θα πυροδοτήσει, τέσσερις μήνες πριν τις κρίσιμες ευρωεκλογές, ο συμβιβασμός της Κομισιόν με τους προϋπολογισμούς της Ιταλίας και της Γαλλίας και ποια θα είναι η εξέλιξη με τον προϋπολογισμό του Βελγίου του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

Brexit:

Θα υπάρξει ουσιαστικό Brexit? Η πρώτη μεγάλη ανταρσία από τη γέννηση της ενωμένης Ευρώπης εξακολουθεί να αναδεικνύει την έλλειψη προετοιμασίας και της Βρετανίας αλλά και της σημερινής Ένωσης για το διαζύγιο. Με τη διαφορά ότι η Ένωση είναι σε θέση να κάνει σκληρή διαπραγμάτευση γιατί δεν έχει την εσωτερική σύγχυση της Βρετανίας. Το 2019 θα επικυρώσει την νέα ΕΕ που θα διαθέτει την πείρα των αποσχίσεων. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι Brexit ουσιαστικό δεν θα γίνει. Εάν η Ευρώπη τους δώσει την παραμικρή διέξοδο στο θέμα της Ιρλανδίας, θα την πάρουν και θα μείνουν σε τελωνειακή ένωση με την Ευρώπη. Αλλά ακόμα και αν αρνηθούν να το ψηφίσουν στη Βουλή, τα περισσότερα εναλλακτικά σενάρια (εκλογές, δεύτερο δημοψήφισμα, μονομερής ακύρωση του άρθρου 50) φέρνουν τη χώρα να έχει στενή σχέση με την Ε.Ε.

Μέλλον του ευρώ

Το 2019 είναι η τελευταία χρονιά του Μάριο Ντράγκι και η ποσοτική χαλάρωση λήγει. Οι Ευρωπαίοι προβληματίζονται για τον διάδοχό  του γιατί πιστεύουν ότι ενδεχόμενη αντικατάσταση του από «γεράκι» θα δώσει έναυσμα στους traders να επιτεθούν στο Ευρώ και να δοκιμάσουν τις αντοχές του διαδόχου. Αντίθετα από τα εθνικά νομίσματα η υποστήριξη του ευρώ  έρχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με την  Μέρκελ χωρίς διάθεση  διάθεση ούτε την εσωτερική υποστήριξη να προχωρήσει με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις (ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, κοινός προϋπολογισμός, Ευρωομόλογο), μέχρι να είναι πολύ αργά και η Γαλλία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει. Θα υπάρξει επίλογος του κοινού νομίσματος ; Για να επιβιώσει μακροπρόθεσμα η  ευρωζώνη χρειάζεται ένα minimum: τη δυνατότητα να φορολογεί και να ξοδεύει σε συνδυασμό με νόμους για εξισορρόπηση των προϋπολογισμών στα κράτη-μέλη, αυτόματους σταθεροποιητές όπως  επιδόματα ανεργίας για όλη την ευρωζώνη και κοινή ασφάλεια καταθέσεων στις τράπεζες. Αλλιώς η εκτίμηση είναι ότι  το ευρώ δεν  χρειάζεται.

Πηγές: Handelsblatt.com
https://slpress.gr/diethni/to-dyskolo-kai-aprovlepto-2019/
http://www.thetoc.gr/diethni/article/i-eurwpi-to-2019-oi-ekselikseis-pou-tha-krinoun-to-mellon
https://www.huffingtonpost.gr/entry/2019-6-provlepseis-kai-mia-eeche_gr_5c18a441e4b021f386ebb3a7
https://www.defence-point.gr/news/valkania-2019-pithani-i-anaflexi-katalytiki-i-ellada
https://www.youtube.com/watch?v=JHcVNpxtBWM
https://www.dw.com/en/serbia-to-consider-military-intervention-option-if-kosovo-forms-standing-army/a-46606017
Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: