Τα Υπ΄ Όψιν (Consider These) ΗΠΑ: Τα πολιτικά ερωτήματα που θα συζητήσουμε στο podcast Τα Υπ΄ Όψιν (Consider These) το 2019

Έξι μεγάλα πολιτικά ερωτήματα για το 2019

Μπορεί το 2019 να ξεπεράσει το γεμάτο διακυμάνσεις 2018 στις Ην. Πολιτείες; Εδώ είναι έξι μεγάλα πολιτικά ερωτήματα που θα διαμορφώσουν τους επόμενους μήνες:

Πώς θα χρησιμοποιήσουν οι Δημοκρατικοί τη δύναμή τους;

Τώρα που οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τελικά έχουν κάποια εξουσία στην Ουάσινγκτον, η επόμενη ερώτηση είναι: πώς θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη δύναμη; θα περιοριστεί το κόμμα σε ερευνες για τον Τραμπ και προσπάθειες καθαίρεσής του ή θα νομοθετήσει παράλληλα με τις έρευνες; το Σώμα όμως μπορεί να κάνει και τα δύο. Η πιο ουσιαστική ερώτηση περιστρέφεται γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οι Δημοκρατικοί  θα αντιμετωπίσουν τη μεγάλη ευθύνη που εχουν με τον έλεγχο της Βουλής στα χέρια τους.
Χωρίς μεγάλη ελπίδα για τη θέσπιση νόμων αφου η Γερουσία και ο Λευκός Οίκος ελέγχονται απο τους Ρεπουμπλικανούς, οι Δημοκρατικοί πρέπει να καταλήξουν σε ποια θέματα θα επικεντρώσουν την προσοχή των πολιτών ετσι ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα οδηγήσουν το κόμμα σε νίκη το 2020.

Επικρατεί το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στα ομοσπονδιακά δικαστήρια;

Ένας τομέας στον οποίο ο πρόεδρος Trump και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα μπορούν να ισχυριστούν οτι είχαν μεγάλη επιτυχία το δυο τελευταία χρόνια ήταν ο δικαστικός τομέας. Η κυβέρνηση κατόρθωσε να εγκριθούν αρκετές υποψηφιότητες για ομοσπονδιακά δικαστήρια με μεγάλη ταχύτητα και ο Trump μπορεί να καυχηθεί για την τοποθέτηση δύο δικαστών – του Neil Gorsuch και του Brett Kavanaugh – στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το 2019 υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει και άλλη κενή θέση στο ανώτατο δικαστήριο λόγω των προβλημάτων υγείας της Ruth Bader Ginsburg. Αν και οι Δημοκρατικοί ελέγχουν την Βουλή των Αντιπροσώπων , οι Ρεπουμπλικανοί εχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, γεγονός που τους δίνει τεράστια δύναμη στην εκστρατεία της κυβέρνησης και του GOP να ωθήσουν το ανώτατο δικαστήριο προς τα δεξιά.

Θα ενταθούν τα κοινωνικά κινήματα;

Ο ρόλος των κοινωνικών κινημάτων, όπως οι μαθητές στο Parkland για τον έλεγχο των όπλων, #MeToo και Αδιαίρετοι, ήταν μια αξιοσημείωτη εξέλιξη το 2018. Έχουμε δει την άνθηση του προοδευτικού ακτιβισμού σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες. Τον περασμένο χρόνο, οι μέσοι Αμερικανοί που απογοητεύτηκαν από την κυβέρνηση απέδειξαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν τεράστια διαφορά στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Οι ακτιβιστές καθόρισαν τον δημόσιο λόγο σε θέματα όπως ο έλεγχος των όπλων και η σεξουαλική επίθεση, και κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν φιλικά προσκείμενους υποψηφίους να κερδίσουν το αξίωμα. Το είδος ενέργειας που όλοι αυτοί οι πολίτες έφεραν στις ενδιάμεσες εκλογές θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους Δημοκρατικούς στις προεδρικές εκλογές του 2020. Αλλά δεν είναι ποτέ εύκολο να διατηρηθεί ψηλά αυτή η έντονη συμμετοχή στα κοινά απο τώρα μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού κόμματος για το 2020;

Με την πρώτη δημοκρατική αντιπαράθεση προγραμματισμένη για τον Ιούνιο του 2019, η προεδρική προεκλογική εκστρατεία του 2020 έχει επίσημα αρχίσει. Τους επόμενους μήνες, το δημοκρατικό πεδίο θα αρχίσει να διαμορφώνεται. Οι ψηφοφόροι θα ακούσουν από έμπειρους φωνές, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υπόσχεται εμπειρία και επίδειξη σκληρής στάσης, καθώς και πολλά υποσχόμενα ονόματα όπως ο Beto O’Rourke και η Kamala Harris, που προσφέρουν ιδεαλισμό και όραμα. Οι υποψήφιοι θα αρχίσουν να συγκεντρώνουν χρήματα και να εξασφαλίζουν τους καλύτερους επαγγελματίες για την εκστρατεία τους. Θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν την αναγνωρισιμότητα του ονόματος τους στα μέσα ενημέρωσης και να δώσουν στους ψηφοφόρους μια γεύση της προσωπικότητάς τους.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τελικά διαλύεται;

Ο Πρόεδρος Trump ελέγχει πλέον το κόμμα του και δεν βρήκε ισχυρή αντίσταση απο το GOP- με την ανακοίνωση της απομάκρυνσης στρατευμάτων από τη Συρία και τη διακοπή μερικών λειτουργιών του κράτους.Οι Ρεπουμπλικανοί θα μπορούσαν επιτέλους το 2019 να προβάλλουν αντίσταση στον πρόεδρο μέσω της νομοθεσίας, περιορίζοντας την εκτελεστική εξουσία ή προστατεύοντας τη νόμιμη εποπτεία. Ένας άλλος τρόπος πολιτικής «αποσύνδεσης» θα μπορούσε επίσης να γίνει με την υποψηφιότητα Ρεπουμπλικανών που θα κατέβουν στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του κόμματος με αντίπαλο τον Τράμπ, προσφέροντας διαφορετικές προοπτικές για το κόμμα. Αυτό θα έδινε στους συντηρητικούς ψηφοφόρους που δεν συμφωνούν με την κυβέρνηση την ευκαιρία να καταγράψουν την αποδοκιμασία τους για τον πρόεδρο. Ή θα συνεχίσουν οι Ρεπουμπλικανοί να παραμένουν σιωπηλοί;Γενικά, φαίνεται ότι οι Ρεπουμπλικανοί εξακολουθούν να είναι σταθερά στο πλευρό του προέδρου. Εάν άρχισαν πραγματικά να φέρνουν αντιστάσεις στον πρόεδρο, αυτή θα ήταν η πιο επικίνδυνη εξέλιξη για έναν Λευκό Οίκο που είχε υπολογίσει στην κομματική πίστη από την πρώτη μέρα.

Ο Πρόεδρος Trump θα ολοκληρώσει την πρώτη του θητεία;

Αυτό που ήταν κάποτε απλή εικασία έχει εισέλθει τώρα στη σφαίρα της δυνατότητας. Με τους Δημοκρατικούς να αναλαμβάνουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος αντιμετωπίζει μια σειρά από διεξοδικές έρευνες που ασχολούνται με πολύ σοβαρές κατηγορίες εναντίον του. Η πιθανότητα να αρχίσει η διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου είναι τώρα πολύ πραγματική. Αν και οι Δημοκρατικοί αποφεύγουν να απαντήσουν ευθέως αν θα προσπαθήσουν να ενεργοποιήσουν αυτή τη διαδικασία, στην Ουάσινγκτον υπάρχει σαφής αναγνώριση ότι τα γεγονότα ενδέχεται να επιβάλλουν τις εξελίξεις ανεξάρτητα από το τι είναι η καλύτερη πολιτική κίνηση αυτή τη στιγμή.

Πηγη: CNN

Advertisements

Single Post Navigation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: